Open

Nieuws

09/11/2023

Door verkeerd gebruik kan je accu eerder uitvallen

Door verkeerd gebruik kan je accu eerder uitvallen
Verkeerd gebruik kan er in slechts een paar winters voor zorgen dat je auto-accu verslijt. Wanneer de temperaturen onder nul zakken, lijdt de accu van je auto vaak het meest. Dit komt deels door de extra belasting tijdens de winter, wanneer de voorruit- en achterruitverwarming, stoelverwarming en kachel meer energie vergen. Bovendien verminderen koude temperaturen de accuprestaties, wat leidt tot een kortere levensduur en een groter risico op vroegtijdig falen. Veel automobilisten realiseren zich niet dat hun handelingen de acculevensduur kunnen verkorten. In feite maken ze vaak fouten die het vroegtijdig verslijten van de accu kunnen versnellen. Hier zijn vier veelvoorkomende fouten die kunnen leiden tot het verslijten van je accu in slechts een paar winters:

Korte ritten
Korte ritten zijn niet alleen belastend voor de motor en het milieu, maar ook voor de accu. Herhaaldelijk starten van de motor en het gebruik van elektrische apparaten zoals de autoradio en stoelverwarming zonder voldoende oplaadtijd leiden tot versnelde slijtage. Regelmatig opladen met een acculader en langere ritten kunnen dit helpen voorkomen.

Stilstand
Langdurige stilstand van de auto kan de accu beschadigen, aangezien zelfs inactieve auto's na verloop van tijd spanning verliezen. Het aansluiten van een druppellader met onderhoudsfunctie is een goede manier om de accu gezond te houden, vooral tijdens langere inactieve periodes, zoals bij klassieke auto's in de winter.

Stroomverbruikers
Vergeten om elektrische apparaten uit te schakelen, zoals 12-volt stekkers die zelfs wanneer de motor is uitgeschakeld stroom verbruiken, kan de accu zwaar belasten. Dit geldt met name voor dashcams, marter-alarmen, verwarmde stoelhoezen en andere 12-volt accessoires.

Vuil
Onvoldoende zorg voor de accu kan leiden tot corrosie en lekstromen, waardoor de accu langzaam leegloopt. Regelmatig schoonmaken van de accupolen en aansluitingen is daarom essentieel om dit te voorkomen.

En tot slot: Let op tekenen van een verslechterende accustatus, zoals flikkerende koplampen tijdens het starten of een moeizame start van de motor. Een afnemende lichtintensiteit duidt op een accu die zijn beste tijd heeft gehad en die zo snel mogelijk moet worden opgeladen. Zorg goed voor je accu en voorkom voortijdige slijtage, vooral tijdens de strenge wintermaanden. Met de juiste zorg en aandacht kan je accu langer meegaan en vermijd je onverwachte stilstand tijdens het rijden.

Terug naar overzicht